Ofrivilligt barnlösas dag

Vilken fantastisk dag det blev!
Jag är så glad att jag fick möjligheten att vara med och ordna denna dag. Den blev så bra som jag hade drömt om. Bilderna nedan säger det mesta:

DSC_9621K
Alla fick påsar med tidningen Hälsa, armband från “Bud to rose”, hårsnoddar från Knotties, och lite annat smått och gott.
DSC_9622K
Alla fick välja varsitt armband. Åsa Sandells bok fanns till försäljning till specialpriset 149 kronor med möjlighet till signering.
DSC_9633K
Barnlängtans ordförande Hannah Palm hälsade alla välkomna och berättade om vad Barnlängtan jobbar med.
DSC_9638K
Jag berättade lite om svårigheterna att prata om det svåra. Hur kan man hantera sorgen när det inte blir barn?
DSC_9647K
Det blev ett fint samtal med Anita Malmros som också varit min terapeut under många år.
DSC_9645S
Anita berättade bland annat om hur viktigt det är att känna hur det känns i kroppen och ta hand om det. Om man inte tar in sin sorg kan man inte bearbeta den.
DSC_9648K
Sorgen kan verkligen knyta sig inom mig och jag vet inte hur jag ska börja ta in den. Jag har så mycket kärlek som aldrig fick en mottagare.
DSC_9639K
Anita lyssnar och tar in det som är svårt med vår sorg. Här är en del från hennes presentation: “Jag vet att vi människor har mycket mer kraft och potential än vi tror och att det finns så mycket möjligheter i våra liv. Vi behöver bara få börja där vi är och bli lyssnade på. Livet blir inte alltid som vi tänkt oss och drömt om. Hur kan svårigheter bli till nya insikter och meningsfullhet? Går det att så småningom försonas med det som är svårt? Ja, det är min starka övertygelse, livet är ibland smärtsamt och kan vi ta stöd och möta det som gör ont så vidgas livet”.
DSC_9641K
Jag bär på mycket kärlek som jag nu kan ge till mig själv och växa som människa.
DSC_9657K
Cristina Archetti höll en fantastisk presentation om “Invisible women.” Where have all the childless gone?” Hon efterlyste bland annat någon film eller tv-serie med någon ofrivilligt barnlös roll i. Det är svårt att finna, Cristina hade bara funnit två filmer där de barnlösa karaktärernas roller befann sig i rymden och hon undrade därför om det inte finns plats för oss på jorden?” Jag ser mycket fram emot hennes studier!
DSC_9658K
Cristina Archetti
DSC_9667K
Efter lunchpausen hade jag och Åsa Sandell ett samtal om hennes bok “Den tuffaste ronden” En bok som inte bara handlar om hennes historia genom abort, missfall, IVF och slutligen äggdonation. Utan en bok där man även får läsa om alla känslor som uppstår, om besattheten som hon jämför med att sitta i fängelse och längta ut. Längtan efter att få veta om det kommer att bli barn eller inte för att kunna gå vidare i livet.
DSC_9677K
Åsa Sandell
DSC_9686K
Med på dagen fanns även Åsa Sandells gynekolog, Eva Svanborg, som hjälper singlar och par som söker hjälp utomlands.
DSC_9659K
Kristina Ljungros förbundsordförande för RFSU kom och pratade om att de hittills mest pratat om att förebygga graviditeter men att de nu även vill fokusera på ofrivillig barnlöshet.
DSC_9692K
Dagen avslutades med en paneldiskussion om hur läget är för ofrivilligt barnlösa. Hur kan vi prata om det? Vad finns det för stöd? Hur kan vi öka förståelsen för oss? Många kloka åsikter blandades. Det är svårt att prata om det och det finns väldigt lite stöd. Men jag hoppas att vi genom den här dagen har startat upp något som vi kan fortsätta jobba vidare med.
DSC_9697K
Glad och nöjd med dagen!
DSC_9710K
Tack alla som kom! Här är alla föreläsare, styrelseledamöter och några av deltagarna.

Nu börjar vi förbereda oss för nästa år och att detta blir ett återkommande event!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *