Vad ligger bakom vår barnlängtan?

Vad är det som gör längtan så stark efter ett barn?

1. Har vi ett behov av att möta det barn som vi en gång själva var och “rätta till” vår egen barndom? Den enda som kan “rätta till” vår egen barndom är vi själva. Ett barn är en annan individ med helt andra behov än vad vi hade som barn, vi kan inte jämföra oss själva med någon annan. Vi tänker att vi inte ska göra om samma misstag som våra föräldrar gjorde men vi kommer inte undan för hur vi än försöker göra rätt så kommer vi alltid göra något fel i ett barns ögon.

2. Ville vi vara med i gemenskapen i samhället och inte hamna i utanförskap? Att hamna utanför den starka normen vi har i samhället, att man ska leva i parrelation helst med två barn, är att jämföra med det utanförskap vi upplevde som vandrare på savannen när vi uteslöts från gruppen vilket var lika med döden. Vi har alltid sökt oss till likasinnade grupper för att känna trygghet. En familj är den närmaste och tryggaste platsen och därför livsviktig för ett barn och också lika viktig för en vuxen. Vi får en trygg plats att vända hem till och en familj som behöver oss. Idag lever vi med färre fysiska kontakter än tidigare när våra relationer mer och mer sker genom sociala medier. Kan längtan efter närkontakt med ett barn vara starkare på grund av det och blir utanförskapet och ensamheten mer påtaglig idag? Jag tror det.

3. Fanns en längtan efter ett liv som skulle fortsätta efter oss? Jag vet att jag tänkte den tanken, att jag undrade vem som skulle ärva mig nu. Skulle mitt liv ta slut efter mig och efter min familj. Tills min syster fick barn och det var som en lättnad för mig att det skulle finnas någon där efter mig. Även om det aldrig är någon garanti. Min systers barn kanske väljer att emigrera långt bort eller bara inte vill vara med sin moster.

Jag tror att det någonstans finns inbyggt i våra gener att vi vill skapa nytt liv som gör att livet går vidare på jorden. Sen kan säkert saker hända under livets gång som gör att vi känner mer eller mindre för det.

Har du funderat vad som ligger bakom din längtan? Dela gärna med dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *