Fertilityfest London 2016

Lördagen den 11:e juni var jag i London för att delta som besökare på eventet fertilityfest. Presentation av dagen: It’s 2016. The fertility industry is booming. One in six couples are struggling to conceive and IVF offers an assisted route to parenthood for many including growing numbers of same sex couples and singles who are seeking treatment to make a family. For lots of people IVF is a modern miracle and the media is full of stories of success. But two thirds of all IVF cycles fail – the statistics have changed very little since Louise Brown the first IVF baby was born in 1978 – and few talk about the devastating emotional impact of going through treatment. WHY IS IT THAT WHEN YOU'RE

ONE-IN-SIX YOU FEEL SO ALONE?

Jag såg så fram emot att få lyssna till alla intressanta personer på området.

Bakom idén till dagen var Jessica Hepburn författare till boken The Pursuit of Motherhood och bloggen med samma namn. I boken beskriver hon sitt liv under tiden som hennes vänner runt omkring blir gravida en efter en samtidigt som hon går igenom 11 IVF behandlingar under 8 år. Till vardags leder hon en teater i London. I hennes arbetsliv omges hon av skådespelare och olika konstnärer och hon upplever att det inte finns någon som är så bra på att uttrycka sina känslor som dem. Det blev naturligt för henne att kontakta dem som hade gjort något som hade med ofrivillig barnlöshet att göra i deras konstnärliga arbete för att se om det skulle gå att göra något tillsammans.  Resultatet: 30 artists – 20 fertility experts – two unique days of performance, discussion, support and solidarity about making babies in the modern world.

 

JESSICA HEPBURN

[caption id="attachment_311" align="alignnone" width="300"] Dagen började med att Jessica Hepburn och Gareth Farr diskuterade med Kate Brian.[/caption] Kate Brian är journalist, författare och före detta IVF patient. Hon ställde frågor om deras erfarenheter inom ämnet och varför det är så svårt att prata om infertilitet? Gareth Farr har skrivit pjäsen "The Quiet House" recension och den spelades på kvällen. Den handlar om ett par som kämpar med ofrivillig barnlöshet.  TINA REID- PERŠIN Fotografen och konstnären Tina Reid Persin berättade sin historia genom infertilitet och visade hennes gripande bilder. "Hur galen måste man bli för att andra ska förstå? Att ta bilderna med en docka blev en bearbetning för min smärta". https://tinamreid.wordpress.com/about/

JODY DAY

Även Jody Day var med och berättade om hur det var för henne när hon för 5 år sedan insåg att det inte skulle bli några barn och inte fann någon att prata med det. Hon startade då en blogg som idag har vuxit till en internationell mötesplats Gateway-women. Hon har även skrivit en bok som är skriven som en 12-stegsmodell för att hjälpa andra i sin bearbetning i sorgen att leva ofrivilligt utan barn, "Living the life unexpected"

https://katiebarlowfilms.wordpress.com/

Filmaren Katie Barlow visade sin film "Without Child" en gripande film om kvinnors ofrivilliga barnlöshet.

Tina, Jody och Katie avslutade med en gemensam diskussion ledd av Kate Brian. Med på debatten var även Dr Sofia Gameiro från School of Psychology Cardiff som specialiserat sig på ofrivillig barnlöshet.

De diskuterade den kulturella förväntan bakom den sociala konstruktionen att ha barn. Samhället har inte skapat en plats där det är ok att leva utan barn. Fertilitetklinikerna ger en bild av att barn är det enda lyckliga slutet. Stöd behövs till de som inte får barn men kanske först efter 6-12 månader då de börjar inse och är mottagliga för att börja bearbeta barnlösheten. De ansåg också att fertilitetsklinikerna inte var det bästa stället för att ge stöd.

Det fanns många härliga människor att lära känna. En av dem var Yvonne John

[caption id="attachment_324" align="alignnone" width="169"] Yvonne har skrivit en bok om sin resa inom ofrivillig barnlöshet och även samlat 12 kvinnors porträtt.[/caption] AMANDA GORE Amanda kom och berättade om när de skapade påhittade skönhetsprodukter under namnet Timeless. För att få igång en debatt om ägg-frysning se filmen med Amandas presentation: Time-less Amanda var också med i den avslutande debatten med tillsammans med Farrah Nazir på Wellcome trust, en av sponsorerna av dagen. I mitten debattledaren Juliet Tizzard, till höger Professor Susan Bewley och Professor Geeta Nargund.

Det blev intressanta diskussioner. När ska man sluta försöka? Är det mer ett samhällsproblem än ett medicinskt problem? Vem bär ansvaret för infertilitet? Samhället som inte möjliggör att vi har en möjlighet att bilda familj när vi är som mest fertila? Fertilitetsklinikerna som skapar en möjlighet att försöka när vi är äldre? Samt diskuterades äggfrysningen för och emot.

På kvällen visades Garreth Farrs pjäs "The Quiet House" med en efterföljande diskussion om hur arbetet med pjäsen hade varit för alla inblandade.

Det var en emotionell dag med blandade känslor. Glädje över att få kontakt med alla dessa människor, sorg över att vara en del av ofrivillig barnlöshet, ilska över all orättvisa det väcker och värme över gemenskapen. Det är en stark kraft som ligger bakom allt arbete med att skapa en dag som denna och jag är säker på att dagen återkommer nästa år.

Läs mer på fertilityfest.com och lyssna på podden the fertility podcast.